
اذان شیعه
🔸 سلام بفرمایید.
🔹 حاج آقا «اذان» به چه معناست و چگونه در اسلام تشریع شد؟
🔸 اذان در لغت به معناى اعلام است و در دین به معناى اعلام وقت نماز با الفاظ خاص میباشد. در سال دوم هجرى رسول خدا (ص) اذان را در مدینه تشریع کردند.
🔹 اذان از ناحیه خداست یا ابداع پیامبر (ص) است؟
🔸 شیعه امامیه طبق روایات فراوان ائمه اهلبیت (ع) اتفاق نظر دارند که اذان از متن دین و شعائر آن و طرح اصول اعتقادات است و خداى متعال آن را بواسطه حضرت جبرائیل امین بر پیامبر (ص) نازل کرده است. در همه فصول اذان نشانه اخلاص، روحانیت، والایى معنى و فخامت محتوا دیده مىشود و انسان را به سوى مفاهیم برتر از آنچه در اندیشه بشرى است سوق مىدهد. اگر دست تشریع بشرى بخواهد بخشى به آن بیفزاید یا جملهاى را با جمله دیگر ترکیب کند، همچون ریگی در میان دُرّ و گوهر شناخته مىشود. امام باقر (ع) میفرماید: «چون رسول خدا (ص) را در «شب معراج» به آسمان بردند و به «بیت المعمور» رسید و وقت نماز شد، جبرئیل اذان و اقامه گفت. پیامبر خدا (ص) جلو ایستاد و فرشتگان و پیامبران پشت حضرت صف بستند.»
🔹 اذان شیعه چگونه است؟
🔸 اذان نزد شیعه عبارت است از: «اَللّٰهُ اکْبَر» چهار مرتبه «اَشْهَدُ انْ لاٰ الٰهَ الاّٰ اللّٰه» دو مرتبه «اَشْهَدُ انَّ مُحمَّداً رَسوُلُ اللّٰه» دو مرتبه «حَىَّ عَلىَ الصَّلاٰهِ» دو مرتبه «حَىَّ عَلىَ الفَلاٰحِ» دو مرتبه «حَىَّ عَلىٰ خَیْرِالْعَمَلِ» دو مرتبه «اَللّٰهُ اکْبَر» دو مرتبه «لاٰ الٰهَ الاّٰ اللّٰه» دو مرتبه
🔹 «اشهد انّ علی ولی الله» جزو اذان نیست؟
🔸 نه. تمام فقهای شیعه اتفاق نظر دارند که شهادت بر ولایت امام علی (ع) جزو اذان نیست و اگر کسی آن را به عنوان جزئی از اذان بگوید، کار حرامی مرتکب شده و گناه کرده است. اما شهادت بر ولایت امام علی (ع) بدون قصد جزئیت اذان جایز و مستحب است.
🔹 چرا شهادت بر ولایت امام علی (ع) مستحب است؟
🔸 چون امام علی (ع) به حکم قرآن کریم و فرمایش پیامبر اسلام (ص) ولی خداست و برخی آیات الهی و احادیث متواتر رسول خدا (ع) بر آن گواهی میدهند. ضمن اینکه امام صادق (ع) میفرماید: «هرگاه کسى از شما به وحدانیت خدا و رسالت پیامبر (ص) گواهى داد، براى تکمیل شهادت به ولایت على (ع) نیز گواهى دهد.»
🔹 چرا شیعیان «حی علی خیرالعمل» میگویند؟
🔸 شیعه در اذان بر اساس سنت پیامبر (ص) پس از حى على الفلاح دو بار حى على خیرالعمل مىگوید. در روایات ائمه اهلبیت (ع) این جمله جزء اذان معرفى شده است. بررسى تاریخ اذان و اقامه به روشنى ثابت مىکند که جمله حى على خیر العمل از فصول قطعى اذان بوده است و مؤذنان در عصر پیامبر (ص) و مدتى پس از آن حضرت، این جمله را ضمن فصول دیگر مىگفتند تا اینکه در عصر خلافت «عمر بن خطاب» که مصلحتاندیشى از رواج بیشترى برخوردار شد، این جمله از اذان حذف گردید. خلیفه دوم دستور داد: «گفتن حىّ على خیرالعمل را ترک کنید تا مردم به بهانه این که نماز بهترین عمل است، جهاد را ترک نکنند». حىّ على خیرالعمل نخستین بار توسط خلیفه دوم و در عصر خلافت او از اذان حذف شد. والا پیش از آن همیشه جزو اذان بوده است. در اذان کنونى برادران اهل سنت نیز جمله حىّ على خیرالعمل وجود ندارد.
🔹 ممنون حاج آقا