
اولین معدن استراتژیک و نادر لیتیوم در دشت شهر قهاوند استان همدان کشف شد. لیتیوم یک فلز قلیایی نقره ای ـ سفید و نرم با عدد اتمی سه است. این عنصر در شرایط استاندارد دما و فشار سبک ترین فلز و کم چگالی ترین عنصر جامد است و به دلیل واکنش پذیری بالا، هرگز نمی توان آن را به صورت عنصر آزاد در طبیعت پیدا کرد و همواره در بخشی از یک ترکیب شیمیایی که بیشتر یونی است، پیدا می شود.
لیتیوم به دلیل حل شدن در آب، به صورت یون در آب اقیانوس ها و به صورت نمک در آب ها و خاک رُس هم وجود دارد. لیتیوم و ترکیب های آن در باتری های گوشی همراه، صنعت هواپیمایی، صنایع و فناوری های نوین، شیشه و سرامیک پایدار در برابر گرما، آلیاژهای با مقاومت بالا نسبت به وزن، خودروهای برقی و مصارف پزشکی کاربرد داشته و از نیازهای ضروری تکنولوژی محسوب می شود.
ذخیره قطعی معدن کشف شده ۸/۵ میلیون تُن کانسنگ فوق راهبردی لیتیوم با عیار میانگین ۸۱.۲۳ گرم بر تُن و عیار حدود ۷۰ گرم بر تُن است. بر اساس نقشه کلی ذخایر کشف شده لیتیوم در جهان، ایران پس از بولیوی با ظرفیت ۲۱ میلیون تُن، آرژانتین با ظرفیت ۱۹.۳ میلیون تُن و شیلی با ظرفیت ۷.۹ میلیون تُن، چهارمین کشور دارای این فلز گرانبها در جهان است.
منبع: خبرگزاری ایرنا، ۱۴۰۱/۱۲/۸، کد خبر: ۸۵۰۴۲۳۸۰