پیشرفتعلمی

رونمایی از فاز اول ابر رایانه سیمرغ

فاز اول ابر رایانه سیمرغ با توان پردازشی بیش از یک پتافلاپس (یک میلیون میلیارد عملیات ممیز شناور ۶۴ بیتی در ثانیه) و با ۵۰۰ ترافلاپس در دانشگاه صنعتی امیرکبیر رونمایی شد. ظرفیت پردازشی این ابررایانه تا پنج پتافلاپس با استفاده از زیرساخت فعلی در فاز دوم و تا ده پتافلاپس در مراحل بعدی قابل افزایش است.

توان پردازشی فعلی سیمرغ در کاربردهای فوق سریعی که نیاز به دقت محاسبات ۶۴ بیتی ندارد مانند هوش مصنوعی و یادگیری عمیق تا انتهای مرحله اول برابر با ۳۰ پتافلاپس (۳۰ میلیون میلیارد عملیات ممیز شناور ۱۶ بیتی تُنُک در ثانیه) است. زیرساخت سیمرغ در فضایی به مساحت تقریبی ۲۵۰ مترمربع با قابلیت گسترش به ۴۰۰ مترمربع و با ظرفیت ۴۲ رک (قابل گسترش به ظرفیت ۸۴ رک) بر مبنای سطح سوم استاندارد ۹۴۲TIA- ساخته شده و می ‌تواند از توان پردازشی پنج پتافلاپس پشتیبانی کند.

در بستر پردازشی سیمرغ از آخرین فناوری‌ های سخت ‌افزاری و نرم‌ افزاری موجود در دنیا استفاده شده و آن را به‌ قدرتمندترین و بروزترین ابر رایانه‌ کشور تبدیل کرده است. از سیمرغ می ‌توان در هوش مصنوعی، تحلیل کلان داده، اینترنت اشیاء، تصویرسازی، بازی‌ سازی و پویانمایی، شبیه ‌سازی‌ های علمی، هواشناسی، تحلیل داده‌ های ژنتیک و دیگر کاربردهای علمی که به توان پردازشی بسیار زیاد نیاز دارند استفاده کرد.

جامعه هدف این ابر رایانه، تمامی پژوهشگران مراکز پژوهشی و دانشگاهی کشور، مهندسان در صنایع مختلف، شرکت‌ های دانش بنیان، استارت ‌آپ ‌ها و همچنین سازمان‌ های دولتی و خصوصی از جمله بانک ‌ها، بیمارستان ‌ها، شهرداری ‌ها و دیگر نهادهایی هستند که برای انجام تحقیقات، توسعه خدمات و یا تحلیل داده ‌ها در کاربردهای استراتژیک و مهم کشور نیاز به بستر پردازشی قدرتمند دارند.

با ظرفیت پردازشی راه ‌اندازی شده در فاز فعلی سیمرغ، ایران جزو ۳۰ کشوری است که دارای ابررایانه‌ هایی با ظرفیت پتافلاپسی هستند و البته کشورهایی که دانش فنی طراحی و ساخت ابررایانه در مقیاس پتافلاپس را دارند بسیار کمتر از این تعداد می باشند. برای طراحی و ساخت ابر رایانه سیمرغ ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است.

 

منبع: خبرگزاری ایرنا، ۱۴۰۰/۲/۲۶، کد خبر: ۸۴۳۳۰۹۴۷

https://simorgh.cloud                               https://rahavardha.ir/2u1c

نوشته‌های مشابه

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
نظر بدهید تا شکوفا شوید.x