شخصیت ها

الو سلام حاج آقا / ۶۴

اکبر مظفری

اویس قرنی

🔸 سلام بفرمایید.

🔹 حاج آقا «اویس قَرَنى» که بود؟
🔸 «اویس بن عامر تمیمی» معروف به اویس قرنی از قبیله «بنى مراد» و از تیره «قرن» یمن بود. او که از راه شتربانی زندگی می‌کرد، بدون اینکه رسول خدا (ص) را ببیند، مسلمان شد و در زمره «تابعین» قرار گرفت. پیامبر (ص) فرمود: «اویس بهترین و نیکوکارترین تابعین است.»

🔹 چرا اویس پیامبر (ص) را ندید؟
🔸 اویس مادرى پیر و نابینا داشت که از او پرستاری می‌کرد. روزی از مادرش اجازه گرفت تا به دیدار محبوبش رفته و زود باز گردد، ولی وقتی وارد مدینه شد، پیامبر (ص) در خانه نبود. او ناچار به دیارش بازگشت تا از فرمان مادرش سرپیچی نکرده باشد. پیامبر (ص) وقتی به خانه رسید، فرمود: «این نور کیست که در خانه می‏‌بینم؟.» گفتند: «شتربانی که اویس نام داشت به اینجا آمد و زود رفت.» فرمود: «این نور را در خانه ما هدیه گذاشت و رفت.»

🔹 اویس چگونه شخصیتی بود؟
🔸 او به زهد و پارسایی شهرت داشت و از جمله زاهدان معروف تابعین بود. در معرفت و شناسایى حق، مراحل بلندى پیموده و به درجات عالى رسیده‌ بود، اما کسى از عظمت روحى و مراتب معنوىش آگاه نبود. پیامبر (ص) پرده از راز او برداشت و اویس را به مسلمانان معرفى کرد. رسول خدا (ص) بارها به دیدار اویس قرنى اظهار اشتیاق کرده و می‌فرمود: «هر کس او را ببیند، سلام مرا به او برساند.» گفتند: «یا رسول‌اللّه! اویس قرنى کیست که این مقدار به یاد او هستى و شوق دیدار او را در دل دارى و یاران خود را سفارش مى‌کنى که سلام شما را به او برسانند؟» فرمود: «او با وجود عظمت و شخصیتى که دارد، در نظر شما یک فرد عادى است، اگر از میان شما غائب گردد، هرگز سراغ او را نمى‌گیرید و اگر در انجمن شما حاضر شود، به او اهمیت نمى‌دهید، او در پیشگاه الهى مقام بزرگى دارد، به طورى که در روز رستاخیز در سایه شفاعت او قبایلى مانند «ربیعه» و «مضر» وارد بهشت مى‌شوند.» همچنین از رسول خدا (ص) نقل شده است که‌ فرمود: «بوی بهشت از جانب قرن می‏‌وزد، ای اویس قَرَن؛ چقدر به تو علاقه دارم، هر که او را ملاقات کرد، از جانب من به او سلام برساند.» گفت بوی بوالعجب آمد به من … هم‌چنانک مر نبی را از یمن … که محمد گفت بر دست صبا … از یمن می‌آیدم بوی خدا … بوی رامین می‌رسد از جان ویس … بوی یزدان می‌رسد هم از اویس … از اویس و از قرن بوی عجب … مر نبی را مست کرد و پر طرب … چون اویس از خویش فانی گشته بود … آن زمینی آسمانی گشته بود.

🔹 اویس چگونه به امام علی (ع) پیوست؟
🔸 امام در مسیر حرکت خود به سوى «صفین» در نقطه‌اى به نام «ذى‌قار» در نزدیکى «بصره» توقف کرد و فرمود: «هزار نفر از طریق کوفه خواهند رسید و همگى با من پیمان مرگ بسته، آمادگى خود را براى کشتن و کشته شدن در رکاب من اعلام خواهند کرد.» طولى نکشید که ۹۹۹ نفر از راه رسیده و با امام بیعت کردند. «ابن‌عباس» مى‌گوید: «من سخت در تعجب فرو رفتم و دست‌خوشِ اضطراب شدم که چرا شماره آنها به هزار نفر نرسید، زیرا بیم آن داشتم که اگر این پیش‌گویى تحقق نیابد، ممکن است مخالفان، آن را دستاویز خُرده‌گیری‌های خود قرار دهند که ناگهان مردی مسلح و پشمینه‌پوش از راه رسید و به حضور امام علی (ع) شرفیاب شد و گفت: دستت را بده تا با تو بیعت کنم. امام فرمود: بر چه اساسى بیعت مى‌کنى‌؟ گفت: بر اساس پیروى از فرمان تو، مبارزه و فداکارى در رکاب تو، تا هنگامى که جان بسپارم یا این‌که پیروزى نصیب شما گردد. امام پرسید: اسم تو چیست‌؟ گفت: اویس، اویس قرنى‌؟! امام فرمود: پیامبر خدا (ص) به من خبر داد که من شخصى از امت او را ملاقات مى‌کنم که نامش اویس قرنى است، او از اعضاى حزب خدا و پیامبر (ص) است، در راه خدا به شهادت خواهد رسید و روز رستاخیز در سایه شفاعت او قبایلى مانند ربیعه و مضر وارد بهشت مى‌شوند.

🔹 بیعت اویس چه تاثیری در جنگ داشت؟
🔸 بیعت شخصیتى مانند اویس، شرکت در جنگ و شهادت او، سند دیگرى بر حقانیت امام علی (ع) و جرقه‌ای در قلب‌های تاریک بود. چنان‌که روزى در جنگ صفین، شخصى از میان سپاه شام بیرون آمد و با صدای بلند از سپاه عراق پرسید: آیا اویس در میان شماست‌؟ گفتند: بله، منظورت چیست‌؟ گفت: از پیامبر (ص) شنیدم که فرمود: اویس بهترین و نیکوکارترین تابعین است. او سپس به سپاه عراق پیوست.

🔹 اویس چگونه به شهادت رسید؟
🔸 اویس در جنگ صفین، جزء نیروهاى پیاده‌ نظام بود. او با کمال رشادت و دلاورى جنگید و در رکاب امام به شهادت رسید. مزار منسوب به او در شهر «رقه» سوریه در کنار مقبره «عمار یاسر» قرار دارد که در حمله گروه تکفیری به سوریه توسط داعش تخریب شد.

🔹 ممنون حاج آقا

۰
اویس قرنی بدون اینکه رسول خدا (ص) را ببیند، مسلمان شد و در زمره «تابعین» قرار گرفت. پیامبر (ص) فرمود: «اویس بهترین و نیکوکارترین تابعین است.»x
 برداشتی از کتاب: شخصیت‌های شیعه در صدر اسلام، (اویس قرنى)، بحث‌های آیت‌الله العظمی جعفر سبحانی، نگارش و پژوهش: استاد مهدی پیشوائی
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
نظر بدهید تا شکوفا شوید.x