سازندگی و شکوفایی

سد جیرفت

دکتر حسن غفوری‌ فرد

مهمترین سدی که می‌خواستیم بسازیم، سد جیرفت بود. این سد بتونی، سد دو قوسی نازکی بود که از تکنولوژی بسیار بالایی برخوردار بود. من از چند متخصص ایرانی دعوت کردم و به آنها گفتم: بروید، ببینید، می‌توانید این کار را انجام بدهید یا نه؟

آنها بعد از اینکه سد را دیدند، جواب دادند: بله، می‌توانیم سد را بسازیم.

ما هم اختیارات تام به آنها دادیم، تا این کار را انجام دهند. بسیاری از مردم وحشت کرده بودند. حتی نمایندگان استان کرمان می‌گفتند: سدی که توسط این افراد ساخته می‌شود، بعدا می‌شکند و تمام کرمان را آب می‌برد.

آقای محلوجی، نماینده‌ی کرمان به شدت مخالف بودند که ایـن سد توسط خود ما ساخته شود. آقای فهیم کرمانی یکی از نمایندگان کرمان بودند. ایشان نامه‌ای خطاب به رئیس مجلس نوشته و گفته بودند: اینها فقط یک مهندس دارند و با یک مهندس می‌خواهند سد بسازند! بعد هم یک علامت تعجب گذاشته بودند: مگر با یک مهندس می‌شود سد ساخت؟!

نکته‌ی جالب توجه این بود که قاعدتاً، نمایندگان این استان، باید تشویق می‌کردند، تا این سد ساخته شود، ولی به خاطر وحشتی که داشتند، با این کار مخالفت شدید می‌کردند. و خوب ایـن مسئله باعـث شد که کار ما یک مقدار به تأخیر بیفتد. ولی در عین حال، ما با اعتمادی که داشتیم و با ابتدایی‌ترین وسیله و کمترین هزینه و بـا دسـت‌هـای ایرانی، شروع به ساختن سد کردیم. الان هم مدت بیست سال است که از این سد بهره‌برداری می‌شود و کوچکترین مشکلی پیش نیامده است.

۰
گفته بودند: اینها فقط یک مهندس دارند و با یک مهندس می‌خواهند سد بسازند! بعد هم یک علامت تعجب گذاشته بودند: مگر با یک مهندس می‌شود سد ساخت؟!x
اشاره: عملیات اجرایی سد بتنی دو قوسی جیرفت در سال ۱۳۶۴ آغاز شد و پس از ۶ سال به اتمام رسید. این سد با حجم مخزن ۴۱۰ میلیون متر مکعب، ارتفاع از پی ۱۳۴ متر و طول تاج ۲۷۷ متر در ۴۰ کیلومتری شمال غربی شهر جیرفت استان کرمان، در محلی به نام تنگ نراب بر روی رودخانه هلیل رود احداث شده و یک سد مخزنی، کشاورزی و برقابی می باشد. سد جیرفت در سال ۱۳۷۰ آبگیری و افتتاح شد.
اشاره: دکتر حسن غفوری فرد از تاریخ ۱۳۶۰/۵/۲۶ الی ۱۳۶۴/۸/۶ در دو دولت محمد علی رجایی و مهندس میرحسین موسوی وزیر نیرو بود.
منبع: خاطرات دکتر حسن غفوری‌ فرد، تدوین: طاهر خدارحمی، ناشر: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، چاپ اول : ۱۳۸۷، ص ۲۶۴ – ۲۶۵

نوشته‌های مشابه

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
نظر بدهید تا شکوفا شوید.x